Priprav si kávu ako hipster: Toto sú nové trendy / Prepare your coffee like a hipster. These are the latest trends

10:21 Veronika Rajničová 3 Comments


ENG VERSION INSIDE: Káva je moja čierna láska. Opojenie, povzbudenie, rituál. Najprv si zrná zomeliem v mlynčeku, potom zmes nasypem do mocca kanvičky a čakám, kým začujem to božské bublanie signalizujúce, že ďalší dúšok neba je hotový. Aj jeho príprava sa však vplyvom trendov mení a na trh prichádzajú čoraz čudesnejšie čudá pripomínajúce zariadenie z chemického laboratória. Poďme sa spolu pozrieť na tie, ktoré si kávičkári obľúbili najviac.

______________________________________________________________________________

Cofee is my blackest love. Intoxication, refresh, ritual. Firstly I grind coffee beans in my tiny cute grinder, then I put it into mocca maker and wait until this pleasurable bubbling sound signalizing brewing is finished. But the preparation of the coffee also underwent some transition according to trends. Some new machines looking like from chemical laboratory arrived to the market and sometimes it´s not easy peasy to orientate in it. Lets look at the most favourite alternative makers, proved by customers and loved by gourmets. 

French Press


Prišiel, ohúril a ustálil sa na kuchynských linkách s takou samozrejmosťou, že dnes už jeho meno pozná každý kávový gurmán. Používa sa celkom jednoducho: rozomletú kávu nasypeme, zalejeme horúcou vodou a po cca. troch minútach zatlačíme piest smerom dolu, aby sa výsledný nápoj oddelil od kávoviny. Výhodou je tiež to, že minutáž si môže každý upraviť podľa seba, podľa toho či obľubuje ľahkú arómu alebo pravého zabijaka. Podrobný návod vám vysvetlia napríklad experti z Cafe Point a konvičku zoženiete napríklad aj vo všeobjímajúcej IKEI. Ceny sa pohybujú od piatich eur.
______________________________________________________________________________

It came, made an impression and settled down at the kitchen desks so easily, that nowadays  every coffee  lover knows its name. Using it is pretty simple: firstly you put grinnded coffee and hot water, let it brew and after some while just push the piston down to divide your lovely drink from the waste. It has one great  advantage, you can experimentate a bit and let it brew a bit longer or shorter, as you like it. 

Aeropress


Hračička akurátne padne do ruky a sľubuje výnimočný zážitok doma aj na cestách. V roku 2005 ho vynašiel Alan Adler, ktorý  sa usiloval o niečo lacné, prenosné a podobné klasickému espressu. Výsledok síce ako espresso nevyzerá, ale krémovitá konzistencia si našla svojich fanúšikov. Súprava obsahuje dva valce: do jedného sa nasype káva a zaleje sa vodou. Po krátkom lúhovaní je na rade druhý valec, ktorý pretlačí tekutinu do pohára. Tlačíte, kým nepočujete syčanie vzduchu. Cena je ale trochu vyššia, zhruba okolo 30 eur. Najlacnejší som našla v e-shope zrnkova.
______________________________________________________________________________

This little toy promises you unique experience at home and on the road as well. It was invented by Alan Adler in 2005. He wanted something affordable, portable a similar to classic espresso. The result doesn´t look like the classy one, however, its creamy consistence found a lot of fans. The set includes two rolls: the first is where you put coffee with water. After short brewing the second roll comes at scene and by pressing you transfer the drink to cup. The price is a bit higher than by French press. 


Sifón


Priznám sa, že táto konštrukcia vo mne vyvolala spomienky na stredoškolské hodiny chémie. Čo to, čo to? No predsa sifón! Okej, stále nič. Nájdete ho aj pod názvom vákuový kávovar, ktor prezradí predsa len trochu viac.  Googlila som, pozerala všetky možné video tutoriály a našla napríklad tento, ktorý celý proces celkom pekne a jednoducho vysvetlí. Chce to trošičku času a zručnosti pripraviť výslednú kávu. Naprv na horáčiku zovrie voda,z guľatej nádoby prejde do tej väčšej a potom znova dole.V skratke. Všetko ostatné je alchýmia prípravy. Na Slovensku zoženiete sifón len ťažko, u susedov v ČR však ceny začínajú od 1700 Kč.
______________________________________________________________________________

I have to admit this construction reminds me a high school lab ň. What is it? Siphon  you´re saying? You can find it also under the name vacuum coffee maker, which tells you a bit more about preparation.It is a bit more complicated and sometimes it looks like pure alchemy, but this video explains to you pretty much everything. It is the most expensive from all of these coffee makers, but its fans swear it´s worth it. 

Hario V60


Od rafinovanej prešpekulovanosti späť k heslu: "v jednoduhosti je skrytá sila." Hario znamená v japončine kráľ skla. Príprava pripomína legendárny Chemex, Najprv filter premyjeme vodou, Potom filter navlhčíme vriacou vodou, pridáme kávu a následne zalejeme zvyškom vody. Skrátka kvapkaná klasika v novom šate. Ceny sa pohybujú od desiatich eur, takže za vyskúšanie veľa nedáte.

Akú kávu máte najradšej vy? Skúšate aj alternatívne spôsoby? Dajte nám vedieť v komentároch, mňa to ako kávoholika nesmierne poteší :-) 
______________________________________________________________________________

From the sophisticated complexity back to the rule "simplicity is the key." Hario means the king of glass in japanese. The preparation is similar to classy Chemex. Firstly you wash the filter, the soak it with water, add coffee, add boiling water and wait. That´s it. Fancy dripped coffee is  on the table. 

I´m curious what is your favourite style of coffee preparation. Did you try some of these, or are you rather keen on old-school espresso? Let me know down in the comments section :-) 


3 comments:

  1. Mne sa nejak búria chuťové bunky v poslednom čase (konkrétne po jarnej očiste) a káva mi čoraz menej chutí. Občas sa pristihnem, že si ju pripravujem už len zo zvyku... O to viac ma ale začínajú baviť čaje a všetko s nimi spojené. Tak uvidíme :)

    Ale napriek tomu káva v našom byte fičí. Začiatkom leta som Mišovi zo Švédska priniesol sadu na prípravu V60, z Talianska sme si doniesli mocca konvičky a prednedávnom si Mišo zaobstaral aj ručný mlynček a asi XY druhov káv, takže toho máme doma až až... :D

    Patrik
    http://www.meshommes.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Priznám sa, že keď som si prečítala o tvojom a Mišom detoxe strašne som to chcela skúsiť ale doteraz som sa k tomu nedokopala :-D Snáď na jeseň si na to nájdem čas.
      Aké máte skúsenosti s ručným mlynčekom? Ja mám elektrický a je skvelý, ale pozerala som aj ručné. Netreba na to špeciálne skills? Rozomelie to pekne?

      Delete
  2. Kávu miluju! Jako první jsem začal používat french press, dnes frčím hlavně na moka konvičce. Základem je pro mě mít dobrou kávu a tu správně umletou.

    ReplyDelete