Berlin, Berlin!

10:30 Veronika Rajničová 2 Comments


ENG version inside: Tak som sa konečne dokopala ku reportáži z Berlína, ktorý v mnohom prekvapil. Tri dni a dve noci sme usilovne prehľadávali jeho námestia, parky, aj temné zákutia a tu je výsledok. 

_________________________________________________________________

So I finally got into the mood for writing the Berlin review. For three days and two nights we roamed through the squares, parks and little streets of the German capital. Here´s what we can say now. 


PREHLIADKY ZADARMO
Radi sa vyhovárame na to, že sme chudobní študenti. Ale dôvodov, prečo sme si vybrali Original Berlin tour zadarmo, bolo viac. Predovšetkým sa nám nechcelo zaradiť do davu turistov, ktorí počúvajú kde kedy bolo čo postavené a usilovne cvakajú foťákom. Chceli sme niečo nové, neviazané, ale stále s tým, že navštívime hlavné pamiatky. Nemohli sme byt viac spokojní. Sprievodca George akurát doštudoval históriu a o Berlíne nám okrem základných faktov porozprával aj pikošky a tiež dal tipy kde sa najesť a kam sa po prehliadke vydať. 
Prehliadka trvala tri hodiny s prestávkou na jedlo a na konci mohol každý účastník dať sprepitné, alebo aj nie.
_________________________________________________________________

FREE TOURS
We like to play on poor students, but there were some other reasons why we choose Original Berlin Tour for free. We didn´t want to become part of the crowd hearing when, where was what build and snapping photos all around. We seek for some new, fresh, a bit unrestrained, but still visit the main landmarks. And we couldn´t be more satisfied. Our guide George just finished studying history so he knew a lot about the capital and as a cherry on the top he told us some juicy stuff and gave us some tips where to eat and drink. 
The tour took around three hours. On the end you could give a tip or crawl away. 


STARÉ A NOVÉ
Pre milovníkov histórie je tu celý múzejný ostrov a na ńom prastará univerzita kde študoval aj Marx, Berlínsky dóm, Národná galéria a samozrejme múzeá. My sme chceli ochutnať aj moderný Berlín, ktorý je v plnom rozkvete. Archi lahôdkáreň v postmodernom štýle je určite Schlesische Strasse na brehu rieky. Oplatí sa vidieť aj Marie Elisabeth Lüders Haus pri Reichstagu. 
Špeciálnu pozornosť by som chcela venovať pamätníku zavraždených židov, ktorý je v tesnej blízkosti Branderburskej brány. Na veľkom námesti nie je dohromady nič, len kamene. Rady a rady sivých kameňov nepravidelnej výšky. Keď sa začnete prechádzať betónovým sadom, môžete mať rôzne pocity. U mňa vyhrala nekonečná uniformita a prázdnota. Chlad a neosobnosť. Pripomínalo mi to rady Židov pochodujúcich do koncetračných táborov, pre Hitlera úplne rovnakých a bezvýmnamných. Každý si ale musí vytvoriť vlastný názor. 
_________________________________________________________________

OLD AND NEW
For the history lovers, there´s whole Museum Island, which includes old university (Marx studied there), Berliner dome, National gallery and of course plenty of museums. We decided to dip into the blossoming modern Berlin. Archi delicatessen in postmodern style are on Schlesische Strasse on the  river bank. Worth seeing is also Marie Elisabeth Lüders Haus near Reichstag.
I´d like to pay a special attention to Memorial of Murdered Jews in Europe. It´s near Branderburg gate. On a quite large square there are hundreds of gray, concrete stones, waiting for  your own interpretation. For me walking around them was like looking at the uniform jews in rows marching to concentration camps, totally the same and equally useless to Hitler. 

FÉNIX MENO KREUZBERG 
Pre staršiu generáciu je štvrť Kreuzberg odpad Berlína. Pre tú novú fénix vstávajúci z popola,úchvatný mix pouličnej kultúry rokov minulých a hipsterkého štýlu súčasnosti. Keď sme sa prechádzali po Orianienstrasse, nestačila som slintať po všetkých originálnych baroch, reštauráciách a kaviarňach s unikátnym ekletickým dizajnom, obchodoch s poctivo handmade módou a starožitnosťami. Keď začalo liaťako z krhly, vbehli sme do jedného komiksového obchodu a ďalšiu pol hodiny sme sa odtiaľ nevedeli dostať. Nie pre dážď. Preto, lebo som konečne našla zbierku  všetkých komiksov Káčera Donalda, Knihu o naznámejšom graffiti umelcovi - Banksym a Bazinga hrnček. Keď prestalo pršať, posadili sme sa na jedno báječné pivo v Hopfenreich a pozorovali miestnych. Všetci mali medzi dvadsať a tridsať, osobitý štýl a nespútaný prejav. Láska na prvý šup! 
_________________________________________________________________

PHOENIX WITH THE NAME KREUZBERG 
For the old generation, Kreuzberg is a quartier where they would step a single foot. For the new one, it´s a phoenix rising from the ashes, glorious mixture of the street style and hipster culture. When we were wandering through Oranienstrasse, I was drooling all around for the bars, restaurants and cafes with unique eclectic designs, handmade fashion shops and vintage bazaars. When it started to rain cats and dogs we hopped into one comic book store and didn´t get out  for another half and hour. Not because of the rain. I found Duck Donald books, one about graffiti artist Banksy and Bazinga mug. When the sun came up, we went on one delicious beer at Hopfenreich and observed the locals. They were all in  their 20´s or 30´s,  stylish and outstanding. Love on the first sight! 



V galérii nájdete všetky naše fotografie. Nezabudnite si dať FULLSCREEN :-). 
Teším sa na vaše tipy a postrehy z vašej návštevy Berlína, alebo iné zážitky z ciest. Prajem krásny deň! 
 _________________________________________________________________

Here in the gallery you can find all our Berlin photos. Don´t forget to use FULLSCREEN :-). I´d love to hear your stories about the capital or other travelling experiences. Enjoy your day! 


2 comments: