Aktívny dom za babku

15:46 Unknown 0 Comments



ENG VERSION INSIDE : Budúcnosť patrí energeticky inteligentným domom. Tlačia nás k tomu nie len trendy, ale aj čoraz prísnejšie normy. Iste, najjednoduchšia cesta je novostavba. Pôdy však stále ubúda a spolu s ňou aj priestoru na život. To je jeden z dôvodov, prečo sa čoraz viac architektov špecializuje na rekonštrukciu starých domov tak, aby vyhovovali podmienkam modernej domácnosti. Pozrite si jeden z belgických projektov, ktorý ukázal, že aj s nízkym rozpočtom sa dá čarovať.
______________________________________________________

The future belongs to energetically intelligent houses. We´re pushed not just by the trends, but also stricter norms. Building a new building would be the easiest way indeed. But the soil is being reduced again and again, the lack living space comes with it. This is one of the reasons for architects to aim at reconstructing the old houses, so they can fulfill demand of modern households. Look at the Belgian project which proves low budget doesn´t have to be an obstacle. 


Dom na bruselskom predmestí Anderlecht postavili ešte v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Teraz patrí spoločnosti Le Foyer Anderlechtois, ktorá poskytuje ubytovanie sociálne znevýhodneným rodinám. Vďaka Veluxu a ich projektu RenovActive sa už čoskoro stane energeticky aktívnym. Tvorcovia konceptu pritom dbali nie len na pohodlie a nové technológie, ale najmä na ekonomickú nenáročnosť. Na titulnej fotografii môžete vidieť dom pred rekonštrukciou. 
______________________________________________________

Semi-detached house situated in the Bruxelle´s Anderlecht suburb was built in 20´s of the last century.  Now it belongs to the social housing company Le Foyer Anderlechtois. Thanks to Velux and their RenovActive project it soon officially becomes an active house. The concept involves not only comfort and sustainability demands, but it also meets low - budget. 
On the title photo you can see building before the renovation started.


V dome už bolo schodisko, ktoré viedlo  z prízemia na prvé poschodie. Vymenia ho za špirálové  a predĺžia až na druhé poschodie, kde sa nachádzajú spálne detí. Okolo schodiska a tiež na jeho vrchu plánujú umiestniť okná. Zmení sa tým cirkulácia svetla. Strešné okno vytvorí takzvaný komínový efekt, ktorý pomáha prúdeniu vzduchu. 

______________________________________________________

The existing staircase connecting the ground floor to the first will be replaced by a spiral one. It will be situated in the centre of the house. Extension to the second floor will allow to build room for children there. Window surrounding the staircase provide effective lightening the space. The automated roof window above the stairwell helps to create so called chimney effect. 


Okná sa mierne upravia tak, aby do vnútra vpúšťali viac svetla a dalo sa cez nich pohodlne nazerať do záhrady. Do kuchyne a ku schodisku majú v pláne pridať nové. Dom zateplia len zvonku, aby  predišli tepelným mostom. 

______________________________________________________

The windows will be slightly modified to allow more daylight and offer views of the garden and surroundings. Some new windows will be added to the kitchen and staircase. The house is going to be insulated only from the outside to avoid cold bridges.


Malý dom "nafúkli" prístavbou na prízemí a rekonštrukciou podkrovia. Nepoužívaná zadná časť dvora sa zmení na presvetlenú jedáleň. Prepojí sa tak vnútorný a  vonkajší priestor. 
______________________________________________________

They added a new space with subtle extension on the ground floor and full reconstruction of the attic. Unused backyard will change into light dining room connecting exterior and interior. 


Rekonštrukcia je teraz v plnom prúde. Najnovší pokrok môžete sledovať na Instagrame pod heslom #RenovActive. 
______________________________________________________

Reconstruction has been started already. To see the latest progress go to Instagram and check #RenovActive.



0 komentárov: