Najkrajšie projekty eVolo 2015 / The most amazing projects of eVolo 2016

15:24 Veronika Rajničová 2 Comments


SK/ENG version inside: Americký magazín eVolo každoročne vyhlasuje súťaž o najkreatívnejšie mrakodrapy. Zapojiť sa môžu tímy z celého sveta a občas majú poriadne bláznivé nápady...
"Cloud Capture" je prototypom architektov z Južnej Kórey. Ich cieľom bolo vytvoriť zachytávač mrakov s priepustnou membránou. Jednoducho by zachytili zhluky mračien nad monzúnovými oblasťami a vyslali by ich do púšte.
_______________________________________________

American magazine eVolo is hosting a skycraper competition with international teams since 2006. Sometimes, architects go a little bit crazy. In a good way, indeed...

"Cloud Capture" is a prototype of architects from South Korea. They designed a bubble with a membrane, that would catch clouds above monsoon areas and spill it in a desert. 



Taliani Bertazzoni a Vasino prorokujú narýchlo postaveným betónovým stavbám, ktoré vznikli po druhej svetovej vojne, temný koniec. Všetky sa pravdepodobne v priebehu pár rokov zrútia. Projekt "Reversal Strategy" navrhuje zbúranie týchto budov a postavenie nových výškových domov s ohľadom na súčasnú infraštruktúru ciest. Tie sa spolu s parkoviskami stanú organickou súčasťou domov. Na ich výrobu by sa použili moderné uhlíkové vlákna spevnené polymérom. Staré betónové giganty by po zbúraní nahradili otvorené zelené plochy, parky a ihriská. 
_______________________________________________

Italian architects Bertazzoni and Vasino claimed, that old concrete buildings built after WW2 are about to collapse in a few years. Solution? Project "Reversal Strategy" is bringing up a new concept of carbon-fiber-reinforced polymer skyscrapers, which promise to solve several global issues. Infrastructure of streets, highways and parking spaces would become an organic part of the houses. Old concrete giants would be demolished and replaced with green open spaces, refreshing the urban culture. 



Mrakodrap "Times Squared 3015" je určený pre najrušnejšie námestie New Yorku. V obrovskej veži by malo byť vytvorené niečo ako malé mestečko s horským parkom, lesom, domami aj administratívnymi budovami. Vyriešila by sa otázka toho, kde stavať, keď na zemi neostalo žiadne miesto. Zároveň sa však dizajnéri pokúšali o vytvorenie zelenej oázy ako protikladu súčasného vnímania výškových budov. 
______________________________________________

"Times Squared 3015" skyscraper grounds itself in the most hectic square in New York. A huge tower should embrace a small city with urban spaces, mountain park, woods and offices. It would solve a question where to build when there´s no space left. What´s more, it should redefine the current vision of skyscrapers with creating a green oasis high above the concrete city. 




 Ostaňme ešte chvíľočku v metropole Spojených Štátov. Čínsky tím priniesol novú štruktúru "Deep Skins", ktorá by narúšala stereotyp sklenených veží. Čo takto umiestniť na povrch šupiny pripomínajúce živý organizmus? Poskytovali by priestor na vyhliadky, ale zvýšili by súkromie obyvateľov.
______________________________________________

Let´s stay in the metropolis of the United States. Chinese team developed a new structure "Deep Skins", which is aimed to break a stereotype of glass towers. What about creating a deep skin surface, reminding a living organism? It would provide many vistas as we´re used to, but also add more intimacy.




Vápencové kameňolomy predstavujú hrozbu zosuvu. Podľa dvoch malajzijských architektov Jethro Koi Lik Wai a Quah Zheng Wei sú však príležitosťou, ako ich skrášliť a zároveň vybudovať originálne miesto pre život. Vápencové steny by sa najskôr zbúrali, potom podopreli piliermi a nakoniec by na nich vyrástli výškové budovy. Takýmto spôsobom by mohli okrášliť aj krasové  útvary typické pre juhovýchodnú Áziu. 
______________________________________________

Limestone hills can pose a threat of  landfall. Two Malaysian architects Jethro Koi Lik Wai and Quah Zheng Wei see it as an opportunity to create an original living space. Limestone walls would be cultivated and supported with pillars, which would provide a ground to the new buildings. This way, monoliths typical for North-East Korea could be retransformed. 

Ktorý projekt u vás vyhráva?
Which project is the best? 

2 comments:

  1. I absolutely can't decide, they are all so visionary!!!!!! But if I really had to choose, probably the first. I've never seen anything so ethereal. *_*

    Velveteencockroach

    ReplyDelete