Drakula, Brašov, Bran alebo štyri tváre Rumunska / Four faces of Romania

04:23 Gabriel 1 Comments

trip / travelling / Romania / boy

SK/ENG version inside: Výlet plný zážitkov. Dobré jedlo, temperamentní ľudia, nočný život , krásna príroda. Áno aj toto je Rumunsko. Človek si tam vie oddýchnuť, užiť si túry, ale aj posunúť svoje hranice a naučiť sa pozerať na svoj "domov" z iného uhla pohľadu.


This was a trip full of experiences for me. Delicious cuisine, lively people, night life and beautiful nature. Yes, this is also Romania. You can catch a new breath here, enjoy long trips and try to extend your personal borders. It also taught me to look at my homeland in other way.

romania / trip / woods / hollywood


1. Rumunsko dobrodružné
Samotná cesta do Brašova bolo dobrodružstvo ( napríklad miestenky do neexistujúcich vozňov). Mestská autobusová stanica pripomínala minulé storočie. Dogs dogs everywhere po celom Brašove, nie najlepší vodiči so zaseknutými klaksónmi, zvedaví žobráci. Viac o tom už písala Veronika v minulom poste

1. Adventurous Romania
Our trip began with a rather adventurous journey. We´ve got non existing seats, bus station reminded last century and dogs were literally everywhere on the street. Nervous drives just love to use klaksons all the time. More about this face of Romania is written by Veronika in the previous post

romania / travelling / public / kiss

2. Zelená Transylvánia
Parky, lesy, hory. Už počas cesty vidíš Východné Karpaty, ale aj svieže lúky, s poľami na ktorých boli tradične prepichnuté kôpky sena. Najúžasnejšie bolo zobudiť sa  skoro ráno vo vlaku a zbadať hmlou pokrytý les, v ktorom sa občas objavila malá dedinka so starými drevenými domčekmi. Čistý feeling Transylvánie.

2. Green Transylvania
Parks, woods, mountains. During the train journey you can see Carpathians, but also fresh eadows and fields with stabbed hayocks. The most amazing thing was waking up early in the morning and see woods covered with fog with small villages full of traditional wooden shatters. This i show I see Transylvania.

boy / travelling / romania / brasov

3. Historický Bran
Kto by nepoznal Drakulu. O tom, že snáď úplne každý, svedčí aj mesto Bran, ktoré je každý deň prepchaté jeho obdivovateľmi. Podľa legendy vytvorenej Bramom Stokerom tu žil gróf Drakula, inšpirovaný postavou krvilačného grófa Vlada Tepeša. Ten v ňom však reálne strávil len jediný deň. Pôvodne málo významné mestečko Bran sa vďaka legende naplnilo turistami, predajcami suvenírov, ktorí majú asi povinné zaškolenie z hry na drevenú píšťalku a reštauráciami, kde sme ochutnali mäsovú pizzu Drakula. Počas celého pobytu sme mali pekný výhľad na hrad, ktorý stál na kopčeku. Vstupenky do hradu sú lacné. Teoreticky sa platí aj za foťák, prakticky je to iba pokus o to, aby sa platilo. Každý vchádza "bez foťáku", no vychádza s foťákom plným fotiek. Aj ja som fotil všetko: starý „drakulov“ nábytok, meče, piano , ba aj výhľad z hradu (aby som si mohol spraviť Tiltshift fotky, je to moja mánia).

3. Historical Bran
Who wouldn´t know Dracula. A small town Bran is every day crowded with tourists and worshipers of this famous blood sucker. According to the legend created by Bram Stocker count Dracula lived on a castle identic to Bran. It was inspired by count Vlad Tepes also known as Vlad Impaler. In fact, he spent only one day here, but the legend is legend, isn´t it :D.  Thanks to this the city´s prospering. Streets are full of booths filled with Dracula stuff, from mugs to originals scary masks. Castle tickets are quite cheap. Don´t pay for the camera, just hide it into the ag and put it out later inside. Everyone does it so.
travelling / romania / dracula / count / tepes

romania / bran / travelling / blog


4. Temperamentní Rumuni
Domáci majú svoj vlastný denný režim : spať dlhšie, žiť večer! Preto sa môžeme cez deň stretnúť najmä s turistami, neskoršie už aj s deťmi hrajúcimi v parku, na ktorých sa jedným okom dívajú penzisti hrajúci spoločenské hry :D. Príhoda na ktorom som sa zasmial : deti sa ohadzovali s balónikmi plnými vody a v tom si jeden taký balónik vypýta aj starček, a už čaká na obeť. Mladý duchom :D
No ale deň ide ďalej a večer mesto ožije. Motorky, rýchle autá a dlho otvorené obchody. Nie je žiadny problém kúpiť si v noci čerstvé pečivo.

4. Lively Romanian

Natives have their own daily regime: wake up later and live longer after the sunset. During the day you can meet mostly with the tourists, later with the kids playing on the playgrounds. Grandpas keep an eye on them while playing a chess with their peers. Once I´ve seen on of them requesting a water balloon from a boy. But he didn´t mean to stop the game, just to join it. The day pass and people are not leaving the streets. You can buy fresh bread also in the midnight. 

romania / travelling / culture / chess

romania / travelling / night / pubs / relax

Viac fotiek/ more photos : CLICK HERE 


1 comment:

  1. super post, a ten Bran vyzerá naozaj krásne :) a to, že tam gróf bol len jeden deň, ma celkom prekvapilo :D

    ReplyDelete