Ako usporiť na elektrine? (Slovakian version)

15:54 Veronika Rajničová 2 Comments

Téma úspory energie sa dotýka každého. Ak práve bývate na internáte, alebo s rodinou, máte skvelú príležitosť natrénovať si správne energetické správanie už teraz a ušetriť neskôr značné množstvo výdavkov. Ak už za energie platíte, potom iste viete, že to nie je malá čiastka. Potrebujete pomôcť?
Pripravili sme pre vás pár tipov, ktoré sa vám určite zídu. 




Pre celý článok kliknite na "Read more" button.
SLOVAK VERSION ONLY. 
WE UPDATE ENGLISH VERSION SOON.






Na čo v domácnosti míňame najviac elektriny?


V prípade, že púšťame televízor a počítač aj ako pozadie, tvoria tieto dva spotrebiče najvyšší podiel na spotrebe elektriny. Elektronika je vo všeobečnosti veľký elektrinožrút. Podľa výpočtov SIEA päť hodín zapnutého LCD televízora vás môže stáť približne štyri eurá mesačne. Rovnakú sumu vás mesačne stojí šesť hodín zapnutého stoloveného počítača.
Nasleduje spotreba elektriny na varenie a osvetlenie. Elektrický sporák, varná kanvica a mikrovlnná rúra vás môžu pri polhodinke denne vyjsť spolu približne na sedem eur mesačne.
Čo sa týka spotrebičov, najviac zožerie práčka (pri šiestich cykloch za týždeň za ňu zaplatíte približne mesačne približne 3,50 eura) a chladnička. Tá spolu s mrazničkou stojí približne štyri eurá mesačne.
Veľký podiel na spotrebe má aj ohrievanie a chladenie vzduchu, žehlenie a umývačka riadu.
(Pri výpočtoch nákladov za  spotrebovanú elektrinu sa brala do úvahy priemerná cena elektriny v danom segmente na úrovni 0,16 €/kWh. Tieto údaje uviedla vo svojom prospekte Slovenská  energetická a inovačná agentúra, v skratke SIEA)

Ako ušetriť?


Šetríte tak nie len energiu, ale aj nabíjačku a v konečnom dôsledku aj batériu. 


Aj v Stand by režime spotrebiče spotrebujú elektrinu. Má to význam najmä pri ich dlhodobej nečinnosti, napríklad keď odchádzate z domu. 


Je úplný nezmysel zohrievať liter vody, ak si chceme zaliať len jednu šálku. 


Áno, sú drahšie. Nie je to ale žiaden horibilný rozdiel. Ak sa neviete zorientovať v ponuke, poproste o pomoc personál v obchode.




Všímajte si energetické štítky spotrebičov, kde nájdete aj ich zadelenie do triedy. Dajte prednosť spotrebiču s Energy Star certifikátom. 


Hlavne v lete je osviežujúca vlažná alebo studená sprcha prospešná nielen pre telo, ale aj pre vašu peňaženku.



Zabraňujú úniku tepla a v lete naopak chránia izbu pred prehriatím. 


Zaujímajú vás takéto články, alebo máte pocit,  že na šetrenie elektriny máte ešte čas? 

2 comments:

  1. Celkem to dodržujeme..až na ty LED žárovky..nedávno domácnosti měnily klasické žárovky za úsporné, které zrovna nebyly nejlevnější, takže na rozmach LEDek si asi ještě počkáme..ale dobré rady, hlavně s těma zásuvkama, sprchou apod.!
    Michael
    www.ontheleaf.net

    ReplyDelete
  2. Thanks for the tips. We need to conserve energy as much as we can. We only have one Earth.

    ReplyDelete